Skudeneshavn

Vi bor i Skudeneshavn, en liten by på sørspissen av Karmøy. Byen med havet i vest, Stavanger i sør og Haugesund i nord. Her bor det rundt 3000 innbyggere.

Byen er kjent for sin godt bevarte trehusbebyggelse fra 1800-tallet.

Hvert år arrangeres Skudefestivalen. Den første helgen i juli samles tusenvis av lokale helter, båtfolk og andre tilreisende seg til en festlig helg i Sommerbyen. Det arrangeres konserter og kunstutstillinger. Kremmere stiller seg opp gatelangs for å selge alt fra massasjestoler til strutseburgere. Gatene yrer av liv og stemningen er på topp.

DSC_0017-002

Wikipedia: Skudeneshavn ble bygget opp rundt hummerfiske, sildefiske og eksport av sild til Riga som gjorde at Skudeneshavn vokste kraftig på 1800-tallet. Eksporten til Østersjølandene gjorde at Skudeneshavn allerede den gang hadde en etter forholdene stor flåte med seilskuter som gikk i utenriksfart (77 i tallet).

Rundt 1860 var det ca 1 200 innbyggere i byen, under sildefisket var det på det meste rundt 20 000 fiskere i Skudeneshavn. Svikten i fisket fra 1880 og overgangen fra seil til damp gjorde at det ble mindre aktivitet i sildabyen. Skudenesrederne var dessverre altfor skeptiske til de nye moderne dampskipene, noe som gjorde at andre og mer nytenkende aktører tok over transport av varer til og fra Østersjølandene. I tiårene rundt 1900 utvandret ca 1/4 av Karmøys befolkning (ca 6000 mann) til Amerika for å prøve lykken der.

Skudeneshavn fikk status som ladested i 1857 og 11. juni 2007 hadde byen 150-års jubileum.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *