Zadar, Kroatia

Som mange andre Haugalendinger benytter vi oss av det flotte tilbudet Ryanair har på vår lokale flyplass. En av destinasjonene her i fra er Zadar, en av Kroatias største byer. Byen ligger midt mellom Rijeka i nord og Split i sør.

Første gangen vi dro avgårde var i mai 2013. Vi skulle ha oss en langhelg og fór avgårde på selveste 17. mai. Litt flirende reiste vi fra et kraftig Karmøy-høljregn og ankommer en lun og god sommertemperatur på Dalmatinakysten.

DSC_0009

Vi hadde leid oss en leilighet midt sentrum av gamlebyen. Taxien satte oss av i en bakgård og vi manøvrerte koffertene på brostein i smale smau mens vi lurte fælt på hvilken dør som førte inn og opp til vår leilighet. Beskjeden var at vi skulle henvende oss på Caffé bar 72 og få nøkler der. Etter kort tid fant vi kafeen på et hjørne. Den engelsktalende servitøren ga oss nøkler og beskjed om at en gratis drink fra baren var inkludert i leien vår. Spente og etterhvert gispende etter luft dro vi koffertene opp trappene til 3. etg. Leiligheten, en ett-roms, viste seg å samsvare med bildene fra booking.com. Den var lys og fin, moderne innredet med en stor dobbelseng midt i rommet. Badet var knøttlite, men rent og pent. Fornøyde installerte vi oss  i leiligheten og tok raskt turen ned i baren igjen.

DSC_0005

Lykkelige og ganske så tørste, satte vi oss ned og bestilte oss lokalt øl. Ølet ble servert friskt, kaldt og med god smak. Her kunne vi trives. Ingen tvil om det.

Den hyggelige servitøren fortale oss at eieren av kafeen og leilighetene skulle jobbe her på kvelden og ønsket at vi tok turen innom da. Han ville gjerne fortelle oss om byen og svare på eventuelle spørsmål vi måtte ha.

Dagen og ettermiddagen ble tilbragt gatelangs i gamlebyen. Smale gater uten biltrafikk. Små fortausrestauranter som serverte både tørt og vått fant vi over alt. Langs promenaden fra bymuren og nord til sjøorgelet er en fin tur, både på DSC_0204dagtid og kveldstid. Ungdommer hoppet fra kanten og ut i det klare fristende vannet. Selv nøyde vi oss med å dyppe tærne. Sammenlignet med norsk sjøtemperatur, kunne vi nok greid å bade. Etter solnedgang vil et stort lysorgel åpenbare seg. Det er laget av en stor sirkel med glassplater som lyser opp med et turkist lys fra et solcellepanel. I kveldingen gikk vil tilbake til Caffe 72 og fikk pratet med den hyggelige eieren, eller rettere sagt, sønnen som driver stedet. Vi fikk også hilse på faren, moren og konen. Alle veldig hyggelige, men dessverre får vi ikke kommunisert så godt med det eldre ekteparet. Typisk i Kroatia, den yngre generasjon snakker godt engelsk, mens den eldre generasjon snakker tysk. Vi stotret noen ord på vår heller dårlige «Derrick-tysk» og kom ikke så veldig langt med det forsøket. Vi fikk i hvert fall kjenne på den kroatiske gjestfriheten. Familien tok i mot oss  med åDSC_0328pne armer, og det skal etterhvert vise seg at dette blir ikke siste gangen vi besøker Caffé 72 og Apartment 72.

Den som ler sist ler best, heter det. Sommeren kom på Haugalandet akkurat den helgen, det var temperaturer på over 25 grader fikk vi rapporter om. I Zadar var det til tider litt kjølig og shortsen ble byttet ut med lange bukser. Slukøret måtte vi konstatere at både regnværet og vinden hadde fulgt etter oss til disse breddegrader.

DSC_0391 DSC_0478 DSC_0537På søndagen tok vi turen til Plitvice nasjonalpark. Den blir regnet som en av Europas fineste parker. Etter to timer i buss fra Zadar, ankom vi parken som er kjent for sine innsjøer med flotte fossefall. Vi travet rundt i parken i flere timer. Det var mange flotte fosser og vannet hadde en innbydende grønnfarge. Ingen badet her. Det er kald vinter oppe i disse fjellene, så kanskje det var for tidlig på året for bading. DSC_0187

Det er en fornøyelse å gå ut på restaurant i Kroatia. Her er det mye god mat til en rimelig penge. I følge TripAdvisor er restaurant Pet Bonara, en av de beste i byen. Vi fikk oss hummer for en 100-lapp pr. pers. og det smakte fortreffelig. En annen restaurant, som vi fikk anbefalt av Andrej, var Restaurant Bruschetta. Her bestilte vi en stor tallerken med mye forskjellig grillet sjømat, tror vi betalte 350 for middag for to, husets vin og ei øl.

Mandag morgen var det opp av køya «før fuglene fiser» for å ta flyet tilbake til Helganes. Andrej hadde bestilt taxi til oss og vi for avgårde i 5-tiden på kvisten. Farvel for denne gang.

Tilbake

Allerede i august samme år var vi tilbake i Zadar. Noe dårlig sommervær hjemme fikk oss til å hive oss på første fly til Kroatia. DennUtsikt fra leilighetene gang hadde vi bestilt leilighet på Preko i 3 netter. Preko er ei øy som ligger rett utenfor Zadar. Ferjeturen tar 20 minutt fra gamlebyen og ut til øya. Leiligheten lå i en liten by som heter Kukljica og ligger en kort busstur fra kaien. Leiligheten hadde vi bestilt gjennom booking.com og dessverre fikk vi beskjed dagen før avreise at det var skjedd en feil og det var ikke ledig der vi hadde bestilt. Heldigvis klarte verten å finne en annen leilighet til oss. Den var en god del billigere og lå nydelig til ikke langt fra sjøen, men den var uten aircondition. Rett utenfor lå en liten kafé og det var kun et par minutters gange til nærmeste matbutikk og restaurant.  Badeplassen lå et par hundre meter fra leiligheten.

Nå hadde temperaturen steget betraktelig siden mai og det var herlig badetemperatur. Snorkelutstyr ble innkjøpt og det angret vi ikke på. Vi lå i vannet i flere timer om dagen. Nettene ble et mareritt uten aircondition, alle vindu åpne som da slapp inn liv og røre fra gatene og vi måtte stå opp flere ganger pr. natt for å ta en kald dusj.

De siste 4 nettene hadde vi på fastlandet. Dessverre var Apartment 72 ikke ledig så vi hadde leid en såkalt luksus leilighet som lå ved Donat katedralen midt i gamlebyen. Den var ikke stor og var innredet med bare IKEA møbler. Veldig moderne og godt klimaanlegg, så trivelig var den, men å kalle dette luksus var kanskje en smule overdrevet. Men luksus med aircondition da. Endelig kunne vi sove godt om natten. DSC_0426

Dagene tilbragte vi langs sjøen. Det er ren og skjær nytelse å bade i det klare vannet. Selv i fra gamlebyen kan man hoppe ut i det krystallklare innbydende vannet. Fra promenaden som går langs hele vannkanten fra bymuren i sør og til sjøorgelet i nord, kan man hoppe i sjøen. Det finnes trapper ut i sjøen som gjør det hele noe enklere når man vil opp igjen.  Ved det sør-vestlige hjørnet av bymuren er det kjempe fint å bade. Der er det en noe større trapp og litt grunnere vann. Det er mange som tilbringer dagen her med å sole seg, enten på de store steinene i moloen som stikker ut fra kanten, eller langs bymuren. Går du noe lenger sørover er det flere steinete strender med en del boss, dessverre. Vannet er klart og fint, men vær obs så du ikke kutter deg på alt glasskåret som ligger mellom steiner og sand. Vi plukket opp MYE!

Den ene dagen var vi ute med en dykkerbåt og Arvid fikk dykket i det klare vannet. Mens han var under vann, holdt jeg meg opptatt med å plaske rundt med snorkel.

Tilbake igjen

Vår 3. tur til Zadar ble sommeren 2014. Da tro vi tilbake til Preko, denne gang hadde vi leid leilighet i tettstedet Preko. Fantastisk beliggenhet med bare 5 min. å gå fra kaien og 10 m fra sjøkanten hvor det var en badebrygge og en liten stenete strand. Det tok oss 5 minutt å gå til nærmeste supermarket og restauranter. Det var mange å velge i og vi fikk to favoritter som ga oss skikkelig god mat til en rimelig pris. Ca. kr 100 pr. pers. inkludert drikke. Kan ikke klage på det! DSC_0068 DSC_0231 DSCN1162 DSCN1195 DSCN1253 DSCN1373 DSCN1420 DSCN1483 DSCN1628 DSCN1635 DSCN1643

Været denne uken var ganske skiftende, det varierte mellom stekende sol og mørke tordenskyer som slapp skyllebøtter i hodene på oss.

Den ene dagen leide vi moped og 4-hjuling og kjørte øya på langs og over til nabo øya, som ligger et stenkast i fra.

Fine veier og lite trafikk gjorde dette til en positiv opplevelse.  Vi spiste lunch i Tkon, den sørligste byen. På det nordligste stedet, Muline, tok vi oss et etterlengtet bad.

Uansett hadde vi en fin ferie og vil svært gjerne tilbake til Preko. Her trivdes vi veldig godt.

Siste natten i Zadar pga tidlig flyagvang hjemover.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *